Somnul de prânz De ce este important somnul de prânz pentru preșcolari

Somnul la prânz are un rol foarte important în creșterea copiilor de orice vârstă. Acesta este esențial nu doar pentru dezvoltarea fizică, dar și pentru sănătatea psihică și emoțională a copilului.

Dna Tatiana Zavtoni-Oprea, psiholog și fondatoarea conceptului Ingenium ne vorbește în acest articol mai detaliat despre influența lipsei de somn pentru picii ce frecventează grădinița.

Medicii pediatri vin cu intervale stricte la acest capitol. Astfel, nou-născuții au nevoie în mediu de 16-20 h de somn pe zi, bebelușii cu vârsta de 6-9 luni – 13-15 h. Treptat aceste cifre scad, ajungând la 10-13h de somn pe zi pentru micuții de 2-6 ani.

Beneficiile somnului de prânz:

-Energizează și întărește imunitatea. Unii specialiști consideră că lipsa unui program de somn adecvat vârstei, îl face pe copil mai vulnerabil la infecții;

-Întărește memoria. Copiii care dorm în timpul zilei își amintesc mai bine informațiile acumulate, deoarece anume în timpul somnului creierul asimilează cunoștințele noi.

-Copilul are o greutate sănătoasă. Copiii care nu dorm suficient sunt mai predispuși să mănânce în exces. În plus, sunt mai puțin activi. Acest lucru determină apariția excesului de greutate;

-Se produce hormonul de creștere;

-Îmbunătățește starea de spirit și starea emoțională. Cu siguranță ai observat comportamentul obraznic și lacrimile unui copil care nu a tras un pui de somn.

 

Cum înțelegi că este timpul să-l pui la somn?

Copiii trimit „semnale” care raportează oboseală. Pentru cei mai mici, poate fi: căscat, frecarea ochilor și a urechilor. Copiii încep să plângă fără un motiv anume, să ceară să fie ținuți în brațe, să se retragă de la joc. Toate acestea sugerează că copilul este suprasolicitat și are nevoie de odihnă. Odată cu vârsta, aceste „semnale” devin secundare, merită să acordați mai multă atenție orei de pe ceas.

La Ingenium, educatorii respectă cu strictețe rutina zilnică și oferă condiții pentru a adormi rapid. De exemplu, pentru o calitate bună a somnului copiii au parte de o alimentație sănătoasă, jocuri în aer liber, încăperi aerisite și temperatură optimă a aerului.

Rutina zilnică ajută la organizarea rapidă a somnului de prânz. Copilul se obișnuiește să mănânce, să se joace și să doarmă la o anumită oră.

În același timp, este important ca regimul să fie urmat nu doar la grădiniță, ci și acasă în weekend.

 

Cum îți convingi copilul să doarmă?

Implicați copilul în activități relaxante. De exemplu colorați împreună, iar pe fundal pornește o melodie lentă și liniștitoare.

De asemenea, pune-i în pat, jucăriile preferate și spune-i că îl aşteaptă şi pe să doarmă alături de ele.

În cazul în care piciul tău este încă plin de energie în jurul orei când obișnuiești să-l culci, încerca să-l forțezi să doarmă. Poți, în schimb, să-l înveți că este bine să aibă parte de un mic răgaz pentru refacerea forțelor. Spre exemplu, obișnuiește-l să vă uitați într-o carte, să vă uitați pe fereastră sau să vă jucați în liniște.

Copiii au nevoie de somn sau de ”pauze” pentru a crește mari, puternici și sănătoși.