Adaptarea blândă a copiilor la grădiniță. Ce trebuie să facă părinții și cum începe pregătirea?

 

Grădinița este o etapă importantă pentru dezvoltarea psiho-pedagogică a copilului. Cea mai mare grijă care stă în fața părinților este cum să asigure piciului o adaptare treptată și fără stres. Prin urmare, pregătirea pentru acest eveniment este pur și simplu indispensabilă. Ce și în ce ordine ar trebui făcut pentru ca această etapă să decurgă ușor, ne povestește fondatoarea conceptului ”Ingenium”, dna Tatiana Zavtoni-Oprea.

Ajustează regimul copilului de acasă cu cel de la grădiniță
O trecere bruscă la programul grădiniței va fi foarte stresant pentru cel mic. Copiii pot fi capricioși și pot plânge nu numai pentru că nu vor să meargă la grădiniță, ci pur și simplu din cauza oboselii sau a lipsei de somn. De aceea, află care este programul grădiniței și încearcă să treci treptat la el.

Vorbește-i piciului despre grădiniță
Pentru început poți planifica o excursie la Ingenium. Ulterior, vorbeste-i copilului despre educatori și despre prietenii care urmează să și-i facă la grădiniță.
Va fi un mare plus dacă reușești să urmezi cursuri suplimentare care se țin la noi. În plus, va fi mai ușor pentru copil să meargă la grădiniță, deoarece va exista deja o persoană în care să aibă încredere.

Oferă-i copilului timp să se adapteze
Primele săptămâni, sau poate chiar prima lună, pot fi destul de dificilă pentru micuț. Copilul poate refuza mâncarea neobișnuită, poate fi deprimat și foarte obosit, nu numai fizic, ci și psihic. Se pot observa adesea schimbări rapide de dispoziție și salturi în comportament.
În această perioadă, nu ar trebui să-i încarci psihicul: amânați vizitele, cinematograful și teatrul până la o perioadă ulterioară, când copilul nu va mai reacționa atât de puternic la toate.

Nu te grăbi să-l lași o zi întreagă
I-al mai devreme de la grădiniță în primele zile. Nu-l lăsa mai mult de 2-3 ore prima perioadă, apoi treptat amână preluarea cu câte o oră.  

Nu există pastila magică. Este imposibil de spus cu exactitate cât va dura perioada de adaptare, deoarece fiecare copil este unic.
Nu plângeți și nu plecați pe furiș, deoarece se va simți abandonat. Un sărut cald din partea mamei face mai mult decât orice.
Oferă-i copilului afecțiunea de care are nevoie și înarmează-te cu răbdare.