Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor

Fiecare copil își iubește părinții necondiționat, iar copilul care se simte iubit, crește un adult sănătos emoțional. 
Toate aspectele dezvoltării copiilor au la bază iubirea. Pare din ce în ce mai dificil să îți demonstrezi iubirea față de copil. Cu siguranță ți-ai pus întrebarea ”Care sunt căile de acces spre sufletul celui mic?” O nouă jucărie, dulciuri sau o plimbare într-un parc de distracții, se pare că răspunsul este mai simplu decât credeai.  
Gary Chapman și Ross Campbell, autorii cărții ”Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”consideră că fiecare om are un ”rezervor” emoțional, acesta are rolul de a ne alimenta atunci când trăim experiențe negative. Sarcina noastră ca părinte este să-l menținem plin.  
Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate în care el înţelege cel mai bine afecţiunea familiei: 
• Mângâierile fizice; 
• Cuvintele de încurajare; 
• Timpul acordat; 
• Darurile; 
• Serviciile. 
 
Mângâierile fizice 
Probabil cea mai puternică voce a iubirii. Micuții au mare nevoie de îmbrățișări sau alte manifestări tactile. 
La vârsta adolescenței, fetele au îndeosebi nevoie de afecțiune din partea taților. La fel de important este ca părinții să țină cont când și unde își manifestă dragostea. De exemplu, un adolescent îmbrățișat în fața colegilor de mama sa, se va simți rușinat. 
Cel mai dezastruos și absolut interzis este să loviți un copil care are drept principal limbaj al iubirii mângâierile fizice. 
 
Cuvintele de încurajare 
Cuvintele sunt cel mai puternic instrument de comunicare. Astfel, vorbele de laudă dau un imbold pozitiv. Pe de altă parte, expresiile negative pot crea îndoieli asupra capacităţilor sale. 
Cea mai mare greșeală care o poate face un adult față de un copil ce așteaptă cuvinte de încurajare este să strige sau să folosească cuvinte tăioase, deoarece poate crea un șir de frustrări în personalitatea micuțului. 
  

Timpul petrecut împreună 
Cel mai important factor legat de timpul petrecut împreună este faptul că părintele trebuie să fie prezent nu doar fizic, dar și emoțional. Uită de treburile casnice, problemele de la serviciu și conectează-te cu copilul tău, fii prezent. O metodă eficientă de ai transmite copilului iubire este contactul vizual plin de afecțiune. 
 

Darurile 
Oferirea darurilor drept metodă de exprimare a dragostei îl putem considera un fenomen universal valabil. Vei observa neapărat un copil care percepe iubirea prin cadouri. Acești micuți vor fi la fel de încântați nu doar să primească daruri ci și să ofere. 
 

Serviciile 
Cel mai des acest limbaj al iubirii reflectă modelul părinților care aleg să facă anumite lucruri pentru micuții lor, ca picii să se concentreze pe propria persoană și la rândul său să-i ajute pe alții.  
Scopul final al acestor servicii făcute copiilor, este acela de a-i ajuta să devină adulţi maturi, capabili să ofere iubire şi altora prin intermediul serviciilor .  

De remarcat, că 2 copii crescuți și educați în aceeași familie pot avea limbaje de iubire diferite. Contează experiențele sau anturajul din afara casei. 
Pentru o dezvoltare armonioasă, specialiștii Ingenium recomandă să folosești o combinație de mângâieri fizice, cuvinte de încurajare, timp petrecut împreună și servicii pentru a păstra rezervorul de iubire mereu plin.