Când este cazul ca părinții să consulte un logoped pentru dezvoltarea limbajului copilului lor

În procesul de dezvoltare a limbajului, copiii trec prin mai multe etape de învățare și pronunțare a literelor.
Este normal ca copiii să facă anumite erori de pronunție pe măsură ce își dezvoltă abilitățile de comunicare. Cu toate acestea, este important ca părinții să fie conștienți de normele de pronunție specifice pentru fiecare vârstă și să înțeleagă când este cazul să trimită un semnal de alarmă și să se adreseze unui logoped. 

Etapa preșcolară (3-5 ani):

În această etapă, copiii pot să aibă anumite dificultăți în pronunția unor sunete specifice. De exemplu, sunete precum /r/, /s/, /l/ sau grupurile de sunete precum /tr/, /pr/, /st/ pot fi pronunțate necorespunzător. Cu toate acestea, aceste erori de pronunție ar trebui să fie în general ușoare și să se amelioreze odată cu înaintarea în vârstă. Dacă copilul tău prezintă dificultăți persistente și semnificative în pronunția literelor specifice pentru această etapă, ar fi indicat să consulți un logoped.

 

Etapa școlară timpurie (6-8 ani):

La această vârstă, majoritatea copiilor au deja o pronunție corectă a majorității literelor. Cu toate acestea, pot exista încă unele dificultăți în pronunțarea sunetelor mai complexe, cum ar fi /r/, /s/, /th/ sau grupurile de sunete precum /kr/, /gr/, /pl/. Dacă copilul tău continuă să aibă dificultăți semnificative în pronunția acestor sunete, sau dacă observi că are dificultăți în înțelegerea și reproducerea unor sunete specifice, este recomandat să consulți un logoped.

 

Etapa școlară superioară (9+ ani):

În această etapă, majoritatea copiilor ar trebui să aibă o pronunție corectă a tuturor sunetelor și literelor. Însă, pot exista cazuri în care copilul tău continuă să prezinte dificultăți în pronunția unor sunete sau litere specifice, chiar și după o perioadă considerabilă de timp și de dezvoltare. Dacă observi că copilul tău are o pronunție persistent necorespunzătoare sau dacă întâmpină dificultăți semnificative în înțelegerea și exprimarea unor sunete sau litere, este recomandat să consulți un logoped.

Este important ca părinții să fie atenți la următoarele semne de alarmă și să se adreseze unui logoped pentru evaluare și intervenție:

  • Dificultăți persistente: Dacă copilul tău prezintă dificultăți semnificative în pronunția unor sunete sau litere specifice.
  • Incomprehensibilitate: Dacă copilul tău este greu de înțeles și persoanele din jur au dificultăți în a-l înțelege.
  • Impact asupra comunicării și învățării: Dacă observi că dificultățile de pronunție ale copilului tău au un impact semnificativ asupra comunicării sale sau asupra performanței școlare.

Logopedul Ingenium poate oferi sprijinul și ghidarea necesară pentru a dezvolta abilitățile de pronunție ale micuțului tău și pentru a îmbunătăți comunicarea sa.
Ne angajăm să susținem dezvoltarea limbajului și comunicării picilor ce ne calcă pragul și să lucrăm împreună cu părinții pentru a le oferi cele mai bune șanse de succes în dezvoltarea lor.