În societatea modernă, unul din indicatorii de bază care determină potențialul celui mic este performanța școlară. Realizările academice, sunt fără îndoială importante, dar la fel de importante sunt și înclinațiile copilului în desen, muzică, dans, antreprenoriat etc.
Psihologul american Howard Gardner a identificat 8 tipuri de inteligență:
Corporal-kinestezică
Copiii cu inteligență corporal-kinestezică tind să exceleze în sport sau alte activități fizice. Aceștia se mișcă mult, iar acțiunile lor sunt bine coordonate.
Urmărește-ți piciul pentru a-i înțelege mai bine tendințele. E prea agitat? Este întotdeauna în formă bună? Nu poate să stea mult timp într-un singur loc? Mici detalii ca acestea te pot ajuta să-i identifici inteligența corporal-kinestezică.
Vizual-spațială
Acest tip de inteligență determină cât de bine își poate vizualiza un copil obiectele, locurile și chiar visele. Micuții sunt talentați în desen, modelaj și alte activități similare. Sunt buni la determinarea dimensiunii obiectelor și pot reproduce evenimentele din trecut foarte detaliat.
Picii care posedă acest tip de inteligență pot deveni artiști, arhitecți sau specialiști în domenii artistice.
Logico-matematică
Inteligența logică este legată de capacitatea de calcul și raționament matematic. O parte importantă a inteligenței logico-matematice este capacitatea de a rezolva diverse probleme. Dacă copilul tău este observator, capabil să acționeze logic, să explice, să înțeleagă indicii, atunci fii sigur că a dezvoltat anume acest tip de inteligență. Astfel de copii sunt curioși și pun adesea întrebări. Au o bună înțelegere a limbajului numerelor, graficelor și diagramelor.
Muzicală
Acest tip de inteligență este dezvoltat la copiii cărora le place să compună muzică, să cânte și să atingă ritmuri diferite. Ei înțeleg muzica mai bine decât alții. Dacă copilul tău are o voce frumoasă, are simțul ritmului și este interesat să cânte la instrumente muzicale, atunci are, fără îndoială, o inteligență muzicală dezvoltată. Cu toate acestea, este important să înțelegem că inteligența muzicală este un concept destul de larg și se poate manifesta în moduri diferite la diferiți copii.
Lingvistică
Copiii cu inteligență lingvistică au de obicei un scris frumos, le place să citească, înțeleg bine gramatica și știu să scrie corect cuvinte complexe. Astfel de copii le place să se joace cu cuvintele și să rezolve cuvinte încrucișate. De obicei au un vocabular mare, memorează cu ușurință cuvinte noi. Ei și-au dezvoltat, de asemenea, capacitatea de a spune povești.
Existențială
Acest tip de inteligență este asociat cu capacitatea unei persoane de a se bucura de singurătate. Acest tip de inteligență este asociat cu calități precum responsabilitatea, conștientizarea de sine și independența. Acești copii sunt conștienți de punctele lor forte, dar și de slăbiciuni. Micuții au încredere în tot ceea ce fac. Îi ascultă pe alții, dar fac ceea ce ei înșiși cred că este corect ulterior pot deveni antreprenori de succes.
Interpersonală
Copiii cu inteligență interpersonală dezvoltată sunt capabili să comunice bine cu ceilalți. De obicei, au mulți prieteni și le place să fie în companie. Astfel de copii sunt capabili să găsească un limbaj comun cu diferiți oameni și să înțeleagă cum să facă față în diferite situații. Cu prietenii, sunt plini de compasiune, amabili și de ajutor. Astfel de copii cresc pentru a deveni buni diplomați, lideri și profesori.
Naturalistă
Acești copii iubesc natura și le place să îngrijească de animale. Adoră să se plimbe în parcuri, lângă râuri și oriunde nu există asfalt. Ei sunt, de asemenea, preocupați de ocrotirea naturii.
Acum că știi cum se manifestă fiecare dintre cele opt tipuri de inteligență, poți determina unde este puternic copilul tău. Urmărește-l, observă-i abilitățile și ajută-l să le dezvolte. Apreciază-i talentele de la o vârstă fragedă și nu va trebui să-ți faci griji pentru viitorul lui.