Grădiniță – factor principal de socializare

Începând cu vârsta de doi ani, copilul pornește să înțeleagă că cei din jurul lui îi pot deveni parteneri de joacă. Astfel copilul începe să-și caute prieteni și în afara familiei. Prima instituție de socializare pentru un preșcolar este grădinița. Aici copilul capătă primele experiențe de comunicare atât cu copiii cât și cu adulții, totodată învățând să interacționeze cu un grup de semeni.  

Primul pas în socializarea copilului
Una dintre sarcinile principale ale grădiniței este crearea unui mediu social prosper pentru fiecare micuț. Ulterior, acesta învață să coopereze, să dezvolte reguli comune de joc, să țină cont nu numai de propriile dorințe, ci și de interesele celorlalți. 

Regimul zilnic
Rutina zilnică joacă un rol important în viața fiecărei persoane, și mai ales a unui copil. La Ingenium am  implementat o rutină care ajută la îmbunătățirea sănătății, inclusiv psihologică, permite micuțului să se simtă încrezător și protejat. De exemplu, își imaginează clar că după o plimbare va fi prânzul, după prânz un pui de somn… și apoi va veni mama sau tata. În plus, rutina zilnică protejează sistemul nervos de suprasolicitare, alternând fazele de activitate și odihnă, contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalității, cultivă punctualitatea și autodisciplina. 

Jocul ca mijloc de dezvoltare și educație
Jocul este principala activitate a preșcolarului. Astfel contribuim la formarea personalității piciului:
– trezirea unui interes durabil pentru cunoaștere, pentru învățare;
– predarea regulilor de conduită;
– insuflarea dragostei pentru natură, patrie;
– învățarea regulilor de comunicare în societate;
– să promoveze formarea unor astfel de sentimente precum bunătatea, dreptatea, sensibilitatea, noblețea, o atitudine pozitivă față de viață și altele.
Jocurile de la grădiniță corespund caracteristicilor de vârstă ale copilului și abilităților acestuia. Copilul învață ordinea sarcinii, atenția, capacitatea de a urmări acțiunile profesorului și ale celorlalți copii, de a-și concentra atenția și de a o trece la altceva în timp. 

Atunci când un copil începe să frecventeze grădinița, pășește într-o nouă etapă a vieții, deseori destul de dificilă. Separarea de părinți și un număr mare de oameni noi nu afectează întotdeauna în mod favorabil starea de spirit a copilului.
Pentru a minimiza stresul, înscrie-ți copilul la programul de grădiniță Ingenium. Grupele mici, atmosfera prietenoasă și metodele didactice distractive vor beneficia adaptarea ușoară a copilului. Mai mult despre adaptarea blândă la grădiniță vezi aici.