Este foarte important să-ți înveți copilul să se comporte corect în locurile publice, fără a uita, bineînțeles, de propriul comportament. Dacă îți înveți copilul bunele maniere iar acasă uiți complet de ele, atunci așteaptă-te exact la același acțiuni de la copilul tău.
Iată regulile de bază ale bunelor maniere în spațiile publice:
Pe stradă și în transportul public
Principala regulă de comportament pe stradă, precum și în transportul public, este să nu provoace neplăceri și probleme altora. Libertatea noastră se termină acolo unde începe libertatea altcuiva.
Este inacceptabil să treci prin mulțime, împingând pe toată lumea și „lucrând cu coatele”.
Dacă trebuie să vă opriți într-un flux dens de oameni, faceți primul pas deoparte. Dacă ați lovit din greșeală pe cineva sau ați călcat pe picior, cereți scuze.
În stradă, aveți grijă să nu împrăștiați nicăieri ambalaje de bomboane și alte gunoaie. Dacă nu există o urnă în apropiere, puneți ambalajul într-o pungă sau în buzunar.
Nu vorbi tare şi nu te manifesta agresiv. În locurile publice, dovadă de bun simt și educație este să oprești sonorul telefonului.
Tot în codul bunelor maniere se precizează că pe stradă nu este politicos să mănânci, însă dacă situația o cere, poți face abstracție totuși de această regulă.
Pe scări
Coborând scările, un bărbat ar trebui să meargă întotdeauna înainte.
O femeie urcă prima scări.
Cu toate acestea, dacă scările sunt întunecate, abrupte sau într-un loc complet necunoscut, atunci bărbatul conduce drumul. Când un bărbat și o femeie care merg în direcții diferite se întâlnesc pe scări, femeia nu este obligată să se îndepărteze de balustradă, chiar dacă acest lucru este contrar regulii circulației pe dreapta.
La ușă
În mod tradițional, bărbatul lasă femeia să treacă prima.
Cel mai tânăr cedează locului celui în vârstă. Iar, dacă sunt două persoane de vârstă egală, trece primul cel mai apropiat de ușă.
În lift
Un lift este aceeași „zonă publică” ca o stradă sau niște scări. În lift, ca în orice alt loc, îi salutăm pe cei care intră. Dacă sunteți cel mai aproape de butoane, întrebați ce etaj vrea să urce persoana și apăsați butonul.
În primii ani de viață, părinții au cel mai important rol în educarea copiilor. De aceea, ar trebui să luăm acest rol în serios și să fim un model pozitiv pentru copiii noștri.
Bunul simț se educă și se învață. Rezultatele se vor vedea mai devreme sau mai târziu, iar cei 7 ani de acasă nu se uită niciodată.