Tatăl este o figură importantă în creșterea oricărui copil, indiferent de sex. Iar în anumite etape de dezvoltare, rolul lui devine mai semnificativ decât cel al mamei.
Dacă în cazul băiatului este clar – el este un viitor bărbat. Cu tata poate merge la pescuit sau poate juca fotbal.
Dar în cazul fetiței? Te-ai gândit care este rolul tatălui în educația acesteia?
Sigmund Freud considera că femeile, ajunse la vârsta adultă își aleg parteneri care oglindesc relația lor cu tatăl.
El este primul bărbat pe care îl întâlnește o fetiță, este cel care o motivează și care îi oferă încrederea că îi va reuși orice.
Fata nu va crește „băiețoasă” dacă tata o ia la pescuit, dar cu siguranță va învăța să împărtășească și interesele bărbaților. La urma urmei, o femeie este femeie nu prin hobby-uri, ci prin atitudinea față de persoana sa și modul prin care își subliniază trăsăturile sale feminine.
Tata trebuie să țină cont că anume el formează imaginea de bărbat în mintea copilei și anume de comportamentul acestuia depinde încrederea ei în sine.
Este suficient ca tatăl pur și simplu să-și admire fetița, să o complimenteze obiectiv, să petreacă timpul cu ea și chiar să-i ofere flori.
Încă din primii ani de viață fata trebuie să înțeleagă că tata este persoana pe care se poate baza. Chiar dacă fricile micuței tale îți par ridicole, ea trebuie să fie sigură că îi vei veni în ajutor și o vei îndruma în rezolvarea oricărei situații. Nu uita că pentru ea toate acestea sunt destul de grave. Înțelegând că tatăl este mereu prezent și gata să o protejeze, ea dezvoltă o încredere în sine sănătoasă.
O fată nu trebuie să aibă frică de tatăl ei, prin urmare, este interzis să o pedepsești fizic. Tatăl trebuie să devină un consilier chiar și atunci când este supărat, exprimându-și nemulțumirea față de situația propriu-zisă, nu față de persoana micuței.
Părinții sunt cei care predau copiilor prima lecție de iubire, aşa că ar trebui să alegi cu grijă cuvintele, acţiunile şi emoţiile pe care vrei să i le oferi ca bagaj. Un factor foarte important în educația piciului, indiferent de sex, este atmosfera care predomină în familie. Chiar dacă există unele tensiuni sau probleme, trebuie să predomine afecțiunea, toleranța și iubirea între membri. Aceasta reprezintă un mediu sănătos pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.