Metoda STEM – trend sau necesitate?

La Ingenium, utilizăm o varietate de metode de predare, însă toate au același scop: să îi ajutăm pe copii să învețe și să se dezvolte într-un mod eficient, să le stimulăm creativitatea și gândirea critică, să îi pregătim pentru provocările vieții și pentru a-și atinge potențialul maxim.

Urmărind paginile noastre de pe rețelele sociale puteți observa o serie de activități specifice pentru metoda STEM.
În acest blog, împreună cu Tatiana Zavtoni-Oprea, psiholog și fondatoarea conceptului Ingenium vom răspunde la cea mai frecventă întrebare adresată de părinți: Metoda STEM este un trend sau o necesitate pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generații.

S – Science (Știință);
T – Technology (Tehnologie);
E – Engineering (Inginerie);
M – Mathematics (Matematică).


Aceste patru domenii sunt considerate fundamentale în educație și au o importanță majoră în dezvoltarea tehnologiei și a inovației în lumea modernă și au scopul de a dezvolta abilități de gândire critică și creativă ale copiilor, precum și de a-i pregăti pentru carierele viitorului.

Deși această metodă poate părea prea avansată pentru copiii preșcolari, beneficiile sale sunt numeroase și diverse:

  •  Dezvoltarea abilităților de gândire critică: prin abordarea interdisciplinară a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, metoda STEM încurajează copiii să își pună întrebări, să exploreze și să învețe prin intermediul descoperirii, ajutându-i să dezvolte abilitățile de gândire critică. 
  •  Îmbunătățirea abilităților de problem-solving: pune accentul pe rezolvarea problemelor și dezvoltarea soluțiilor practice pentru situații reale. Această abordare îi ajută pe copii să dezvolte abilitățile de problem-solving și să găsească soluții inovatoare pentru problemele complexe. 
  • Învățarea prin experiență: încurajează copiii să învețe prin intermediul experiențelor practice, experimentelor și proiectelor. Această abordare este foarte importantă pentru a-i ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile de învățare autonomă, să își dezvolte creativitatea și să își păstreze interesul pentru învățare. 
  • Pregătirea pentru viitor: pregătește copiii pentru o lume în continuă schimbare, ajutându-i să dezvolte abilitățile și competențele necesare pentru a face față provocărilor viitoare și a își construi o carieră de succes în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii.

Metoda STEM poate fi o modalitate excelentă de a încuraja fetele să ia parte la domenii care în trecut erau considerate „domenii bărbătești”, precum știința și ingineria. Prin crearea unui mediu în care fetele și băieții sunt încurajați în mod egal să ia parte la activități STEM, grădinița poate ajuta la depășirea stereotipurilor de gen și la crearea unei societăți mai echitabile și mai incluzive.

 

Această abordare nu este doar o modă trecătoare, ci o necesitate în educația timpurie a copiilor. Adoptarea acestei metode poate oferi beneficii semnificative pentru dezvoltarea cognitivă și socio-emoțională a copiilor, precum și pregătirea lor pentru lumea viitorului.
Dacă sunteți în căutarea unei grădinițe care adoptă elemente STEM, atunci lasă-ne un mesaj și hai să programăm o vizită.