Mâncatul în fața ecranelor

Uneori, a pune un desen animat este cel mai simplu mod de a-ți hrăni copilul rapid și fără multe capricii.

Cel mai des, micuții îți pot cere o tabletă la masă copiind comportamentul tău atunci când stai blocat în telefon.

În cadrul unui experiment din 2019, un grup de oameni de știință americani au ajuns la concluzia că utilizarea gadgeturilor în timpul mesei încetinesc metabolismul. Copiii cu vârsta de peste 4 ani au mâncat  mai mult când se uitau la televizor. Astfel, în urma rezultatelor celor 10 mii de participanți la studiu, s-a constatat că riscul de a dezvolta sindrom metabolic era mult mai mare în rândul celor care obișnuiau să folosească gadgeturi în timp ce mâncau.

Copii urmăresc cel mai bine exemplul părinților, de aceea atunci când sunteți la masă deconectați televizorul și evitați să folosiți smartphone-ul. Astfel, copiii vor considera acest comportament corect și la rândul lor vor evita folosirea gadgeturilor.

În mod direct desenele animate nu dăunează micuților, dar le distrage atenția. Astfel, acesta nu observă senzația de sațietate, iar o ultra alimentare este foarte periculoasă pentru sistemul digestiv și în perspectivă crește riscul de obezitate și diabet de gradul II. Copiii pur și simplu nu înțeleg când să se oprească din mâncat.

Gadgeturile, de asemenea pot dezvolta și obiceiul ronțăieli  ”Înainte de serial, trebuie neapărat să iei o gustare cu tine”.

Cercetătorii unui studiu din Europa au întrebat mamele participanților (copii cu vârste între 6-12 ani) cât de des aceștia folosesc gadgeturile în timpul mesei și cum le afectează dieta.

S-a dovedit că copiii care nu renunță la gadgeturi au de două ori mai multe șanse de a avea o tulburare alimentară decât cei care nu sunt distrași de nimic sau o fac rar.

Uneori un desen animat ajută părinții să-și hrănească piciul cu legume sau alte alimente de care nu este entuziasmat. Copilul este distras de la farfurie la imaginile dinamice și poate mânca aproape orice. Dar atunci când adulții încetează să controleze alimentația micuțului lor, un astfel de obicei poate duce la gustări haotice și la un set de calorii goale care nu aduc aportul de vitamine necesar organismului în creștere.
Pe lângă nutrienții pe care nu-i va primi, este posibil să nu observe ce și cât mănâncă. Din acest motiv, apare o încălcare a comportamentului alimentar și, ca urmare, excesul de greutate.

Nu conecta desenele animate pentru a-ți hrăni copilul cu alimente sănătoase, dar care nu-i plac (de exemplu, legume).

Dezvoltați o cultură a manierelor la masă: socializați, discutați despre cum a decurs ziua fiecărui membru și bucurați-vă timpul petrecut împreună.