Învățăm alfabetul: 5 idei distractive de pus în practică

 

Dacă ești părinte de preșcolar, cu siguranță te-ai confruntat cu întrebarea: „Cum să învățăm literele fără stres și într-un mod distractiv?”

Întâi de toate trebuie să ții cont de următoarele reguli:

  1.     Învățăm doar acele litere pe care copilul le pronunță corect, restul sunt pronunțate doar de un adult. De ce? Există pericolul de disgrafie. Pentru a evita acest lucru, programează o ședință cu logopedul pentru micuț, acesta va corecta greșelile de vorbire.
  2.     Nu învățăm numele literelor, ci sunetul de bază. De exemplu: nu Me/eM, ci M.

  3.     Proces trebuie să decurgă într-o formă distractivă și nu mai mult de 5-7 minute pe zi. Treptat, acest timp poate fi mărit, mai ales dacă copilului îi plac jocurile cu litere propuse.

  4.     Folosiți diverse materiale. . La vârsta de 3-6 ani, copilul învață lumea prin atingere și gust. Îi este greu să lucreze cu litere abstracte rostite cu voce tare. Prin urmare, este mai bine să vă aprovizionați cu plastilină și vopsele și să creați litere care sunt mai ușor de înțeles pentru copil și care pot fi atinse. Un astfel de joc pentru copii îi va permite copilului să învețe literele alfabetului și le va recunoaște sub diferite forme indiferent din ce sunt făcute.

  5.     În primul rând vocalele, apoi consoanele. Sunetele vocale sunt mai ușor de pronunțat, așa că merită să începeți cu ele.

 

5 moduri de a învăța alfabetul cu copilul tău

Sculptăm

Desenați litere mari pe o foaie. Sarcina copilului este să contureze litera cu plastilină.

 

Desenăm

Desenați o literă împreună, apoi gândiți-vă cu ce se aseamănă și continuați desenul. De exemplu, litera A poate fi transformată într-un pom de Crăciun, A – într-un pom de Crăciun, O – în fructe de pădure.

Mâncăm

Neapărat să fie ceva gustos, pentru că e mai interesant: din struguri, prăjituri, cercuri de castraveți, mazăre, nuci.

Mimăm

Pentru a mima litera T, doar întindeți brațele în lateral. Pentru multe alte litere, vor fi necesare materiale suplimentare: un cerc sau un baston de gimnastică.

Construim din bețișoare

Veți avea nevoie de chibrituri, bețișoare de înghețată (dacă le vopsiți în culori diferite, este foarte plăcut să vă jucați cu ele) sau bețișoare obișnuite de numărat. Construiți o literă împreună, cum ar fi V, și apoi cereți copilului să o transforme într-un A adăugând un bețișor.

Decupăm

O activitate grozavă pentru recunoașterea literelor. Pentru acest joc avem nevoie de câteva pliante sau reviste vechi, lipici și o foarfecă.

Jocul este cea mai captivantă metodă de învățare pentru cei mici. Astfel piciul tău se va bucura de timpul petrecut împreună, iar studierea alfabetului va fi perceput drept distracție.