Fiecare părinte își dorește ca copilul său să fie politicos și să dea dovadă de cei 7 ani de acasă, însă nu întotdeauna acordă atenția cuvenită respectării normelor de etichetă.
Sarcina de a-ți învăța copilul bunele maniere nu este cea mai ușoară, dar este o muncă necesară și foarte responsabilă.
Bunele maniere dobândite din copilărie îi ajută pe copii să se simtă încrezători, deoarece știu exact ce să spună, cum să acționeze și ce se așteaptă de la ei în situații specifice.
Înainte de a certa copilul sau de a-i reproşa că e lipsit de bun simţ, respiră adânc şi întreabă-te dacă ați mai discutat anterior aceste aspecte și dacă micuțul tău este conştient de faptul că ceea ce face este greşit.
5 reguli de bune maniere pentru cei mici:
Salutul
Această regulă îți poate părea o banalitate, deoarece pentru adulți este deja un obicei.
Învață-l pe cel mic să salute cu un zâmbet și un cuvânt de bun venit.
Strângerea mâinii și contactul vizual sunt, de asemenea, elemente ale etichetei de salut. Dacă un copil nu salută unul dintre părinții care a venit acasă, acest lucru este nepoliticos. Mai mult, atunci când cineva pleacă, este necesar și să își ia rămas bun.
Cuvintele magice ”îmi pare rău”, ”te rog” și ”mulțumesc”
Dacă copilul vrea ceva, trebuie să ceară politicos. Exprimarea recunoștinței atunci când un copil obține ceea ce își dorește este, este de asemenea, importantă. Dacă micuțul împinge pe cineva sau vărsă ceva din greșeală, ar trebui să spună: „Îmi pare rău”. Copiii manifestă adesea reacții lipsite de respect în astfel de cazuri.
Dacă copilul nu a auzit ce i s-a spus, ar trebui să spună: „Îmi pare rău, n-am auzit”.
Diplomația
Picii trebuie învățați că este nepoliticos să faci comentarii despre aspectul oamenilor. De asemenea, nu ar trebui să faci glume pe semenii tăi. Explicați copilului că culoarea pielii, înălțimea, frumusețea exterioară etc. ne sunt date de la natură și acest lucru nu poate fi discutat. De asemenea, nu poți râde de numele sau prenumele altcuiva. În relațiile cu oamenii, regula binecunoscută este adevărată: dacă nu ai nimic de spus, taci.
Nu atingem lucrurile străine
Este interzis ca un copil să atingă lucruri străine , chiar dacă este curios. Micuțul trebuie învățat să-și impună limitele personale, dar și să respecte limitele celorlalți încă de la o vârstă fragedă.
Nu poți atinge lucrurile altora nici măcar în propria ta casă, decât dacă ți se permite acest lucru.
Reguli de conduită la masă
Este deosebit de important să înveți copilul regulile de comportament la masă. Cinele în familie sunt un bun prilej de a învăța copilul regulile de comportament.
Necesar:
-Ne spălăm pe mâini înainte de masă;
-Folosim tacâm la masă;
-Cerem scuze dacă trebuie să ne retragem de la masă;
-Mulțumim persoana care a pregătit masa.
Este interzis:
-Să mestecăm cu gura deschisă;
-Să vorbim cu gura plină;
-Să ne jucăm cu mâncarea sau tacâmurile;
-Să punem coatele pe masă în timp ce mâncăm;
-Să folosim scobitoarea la masă.
Deși este important să insufli bunele maniere copilului tău, ține cont și de părerea piciului. Ar fi greșit să-ți forțezi copilul să mulțumească pentru felul de mâncare care nu i-a plăcut, dar, în schimb, îl poți încuraja să evidențieze ceea ce i-a plăcut sau pur și simplu să mulțumească pentru grija și efortul depus.
Nu uita că copilul oglindește comportamentul părinților, din acest considerent, ai grijă să dai un exemplu bun copilului tău.
Discutați despre importanța respectării bunelor maniere și desigur ai grijă să-i lauzi succesele în acest domeniu.