Până la vârsta adolescenței, băieții și fetele sunt practic identici din punct de vedere hormonal, cu toate acestea, este demonstrat științific că există diferențe mentale care fac ca picii să învețe și să perceapă lumea diferit generând o serie de mituri în legătură cu educația copiilor.
Stereotipurile legate de comportamentul ”feminin” sau ”masculin” sunt transmise dintr-o generație în alta în procesul de educație. Deseori educatorii sau profesorii se lasă influențați de acestea, transmițând discipolilor un comportament greșit.
Mitul 1. Băieții sunt mai neascultători decât fetele.
De fapt, psihologii consideră că a fi cuminte (a accepta instrucțiunile părinților fără prea multe argumente) – ține mai mult de temperament decât de sex.
Mitul 2: „Nu plânge, fii bărbat!”
Atât băieții, cât și fetele ar trebui să plângă.
Dacă unui copil îi este interzis să-și exteriorizeze sentimentele, el începe să le suprime. Ca urmare, emoțiile negative se acumulează și pot izbucni sub forma unui tantrum.
Este important să nu-i interzici micuțului să plângă sau să țipe, ci să discuți cu el ce simte. De exemplu, dacă a făcut un tantrum în magazin din cauza unei jucării, spune-i: „Acum ești supărat, înțeleg, dar nu pot să-ți cumpăr asta”. Astfel, copilul va înțelege că a fost auzit. Și datorită pronunțării emoțiilor, învață ce i se întâmplă.
Mitul 3: „Bătrânii trebuie respectați!”
În lumea modernă, este important să educăm copiii în gândirea critică și în obiceiul de a analiza ceea ce le spun rudele, prietenii sau străinii. Indiferent de vârsta lor.
Renunță la tonul de comandant și explică-i piciului calm ce așteptări ai. Chiar dacă se referă la somn, alimentație sau siguranță. De exemplu: „Te rog să te culci acum, pentru că altfel nu vei dormi suficient și nu te vei simți bine dimineața. Nu pentru că vreau.”
Concluzia specialiștilor este unanimă: diferențe există și ele se manifestă încă de la naștere, urmând să fie modificate prin educația primită în familie.