Învățăm să fim ordonați

Mulți părinți se confruntă cu faptul că copiii lor fac non-stop dezordine, după care refuză să-și aranjeze lucrurile. Această problemă trebuie abordată cât mai repede posibil, astfel încât copilul să nu aibă timp să prindă rădăcini în aceste obiceiuri nocive.
Specialiștii Ingenium, vin cu recomandări despre cum să-ți ajuți copilul să fie ordonat și cel mai important să savureze acest proces:

  • Fii tu cel mai bun exemplu
    După cum bine știm, copiii sunt oglinda adulților care îi înconjoară. Dacă ai tendința să fii dezordonat, lași vase în chiuvetă etc., atunci sunt șanse ca copilul tău să se comporte la fel.

Începe cu tine însuți și încearcă mereu să-ți păstrezi casa în ordine, oferind astfel un exemplu bun pentru micuțul tău.

  • Implică-l în treburi casnice
    Un copil care știe că altcineva îi va strânge jucăriile, nu va încerca să mențină ordinea.  Întotdeauna va ști că dacă vărsă din greșeală suc, atunci mama sau tata vor șterge podeaua în locul lui.  Prin urmare, de la o vârstă fragedă, merită să implicați copilul în treburi casnice.  De exemplu, în timp ce faceți curat, instruiți-l să șteargă praful de pe rafturile de cărți sau să pună jucării împrăștiate într-o cutie.  Copilul trebuie să înțeleagă că are responsabilități  și trebuie să-și ajute părinții.
  • Transformă curățenia în distracție
    Inventați împreună jocuri pentru a-l motiva să facă curat.
    De exemplu, atunci când trebuie să speli podeaua, îl inviți să concureze. Astfel, spiritul de competiție va deveni un stimulent transformând procesul în distracție.
  • Evită criticile
    Nu-ți critica niciodată copilul dacă nu își poate plia hainele drept sau nu poate spăla bine vasele.
    Criticile părinților vor duce la:
    -elemente de neîncredere în sine;
    -lipsa inițiativei;
    -dezvoltarea sentimentului de inferioritate.
    Prin urmare, critica cu siguranță nu te va ajuta să-ți motivezi copilul, ci îi va face doar rău.
  • Nu fă treaba în locul lui
    Imaginează-ți că i-ai dat copilul sarcina să ude florile.  După ce a udat doar jumătate dintre ele, spune că este obosit și vrea să se odihnească puțin.  Poate vrei să faci restul  muncii pentru el, dar este categoric interzis.  Într-un final, va deduce că sarcina poate fi eludată cu ușurință prefăcându-se că este obosit, iar pe viitor o va face în mod intenționat.
  • Încurajează-l
    Dacă i-ai zis să facă curat în cameră, dar nu a făcut-o suficient de bine, în niciun caz nu arăta supărare sau furie în legătură cu acest lucru.  Arată-i cu calm greșelile sale și nu uita să-l lauzi pentru ceea ce a făcut bine.

    Acuratețea este rareori o trăsătură de caracter înnăscută, mai degrabă, este o calitate dobândită.  Când în casă sunt copii activi, care se joacă, poate fi dificil să menții o curățenie impecabilă.  În același timp, copiii au nevoie de o lume ordonată.